Le mythe du Bon Sauvage

Den ädle vilden är en vanlig, romantiserad stereotyp av olika ursprungsbefolkningar som har ändrats beroende på kultur, men den bakomliggande idén är konstant. Den ädle vilden framställs som okunnig och enfaldig men samtidigt oskadad av någon av de moraliska bristerna i den moderna civilisationen, med en inneboende visdom och koppling till naturen.

 

I primitivistiska skrifter levde människor i ett ideal som var klasslöst och jämlikt, tills "den faller" av människan, aka civilisationen.


Således föreligger ofta en paradoxal kvalitet- att den stereotyp som presenteras i ett sätt där det är önskvärt att livslängden för den ädla vildens grund, är av dess enkelhet och efterblivenhet, ofta grunden för "naturtillståndet".

 

I am as free as nature first made man,
Ere the base laws of servitude began,
When wild in woods, the noble savage ran.

 

 
 
 

 

 


Years of wonder

"Inser de inte, de som inte tror, att himlarna och jorden, en gång, utgjorde en enda, sammanhållen massa och att Vi skilde dem åt? Och vet de inte, att Vi har låtit allt liv uppstå ur vatten? Kommer de då inte att tro?"
Hur kunde en skrift, som först uppträdde i Arabiens öknar för 1400 år sedan, innehålla en sådan djupgående vetenskaplig sanning?
 

RSS 2.0